ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
03/03/2021
23/02/2021
23/02/2021
11/10/2019
14/06/2018
16/06/2017
 
NEWLETTER
Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter.

 
 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
23.02.2021: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟ 2020

Οι εξελίξεις στην ογκολογία την περασμένη χρονιά ήταν σημαντικές και, κυρίως, εντοπίσθηκαν στην ανεύρεση νέων μοριακών στόχων και μονοπατιών βάσει των οποίων στοχευμένες θεραπείες σε διάφορους καρκίνους θα προσφέρουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς. 
Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος αποτελούν το 26% όλων των καρκίνων παγκοσμίως και το 35% των θανάτων από καρκίνο. Η στόχευση στο Her-2 του στομάχου επεξετάθη και στον κολοορθικό καρκίνο και έτσι προσφέρεται η δυνατότητα σε ορισμένους ασθενείς να επωφεληθούν. Μάλιστα στις μελέτες DESTINY αποδείχθηκε το φάρμακο Trastuzumab deruxtecan να αυξάνει τις ανταποκρίσεις ακόμη και στους ασθενείς εκείνους που είχαν λάβει Trastuzumab στο παρελθόν.
Pembrolizumab έχει εγκριθεί για ασθενείς με υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια και έχει δώσει σημαντικές προσδοκίες στους ασθενείς.
Τέλος ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που εκφράζουν τα Braf-v600E μετάλλαξη έχουν σημαντικές πιθανότητες να ευεργετηθούν περισσότερο από την χημειοθεραπεία εάν λάβουν cobimertinib και vemurafenib.
Στον καρκίνο του προστάτη τα τρία φάρμακα: Ενζαλουταμίδη, Απαλουταμίδη και δαραλουταμίδη επιβεβαίωσαν το όφελος και στην επιβίωση στον μη μεταστατικό, ευνουχοαντοχο καρκίνο. Σε ασθενείς που έχουν PTEN loss, που λαμβάνουν Αμπιρατερόνη, η προσθήκη Ipatasertib φαίνεται να προσδίδει επιπρόσθετο όφελος.
Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου η ανοσοθεραπεία έχει λάβει σημαντική θέση στην θεραπεία. Στον υποτροπιάζοντα καρκίνο ή τον μεταστατικό σαν πρώτης γραμμής θεραπείας ο συνδυασμός Pembrolizumab και χημειοθεραπείας είναι η καλύτερη επιλογή και χρησιμοποιείται όταν το PDL-1 είναι άνω της μονάδος. 
Στον καρκίνο του νεφρού οι διάφοροι συνδυασμοί ανοσοθεραπείας έχουν καθιερωθεί σαν πρώτης γραμμής θεραπεία: Nivolumab – Ipilimumab, Pembrolizumab – Axitinib, Pembrolizumab – Lenvatinib, Nivolumab – Cabozantinib. Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί πλέον χρόνια νόσο.
Στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης οι εξελίξεις ήταν εντυπωσιακές. Το Avelumab σαν ανοσοθεραπεία συντήρησης μετά από χημειοθεραπεία αποτελεί πλέον καθιερωμένη θεραπεία. Το φάρμακο Enfortumab vedotin είναι στοχευμένο μόριο έναντι της πρωτεΐνης nectin-4 και το Erdifitinib στοχευμένο έναντι του FGFR είναι εναλλακτικές λύσεις για προχωρημένα στάδια καρκίνου ουροδόχου κύστης.
Στον καρκίνο του μαστού υπήρξαν πρωτοποριακές εξελίξεις. Στον ορμονοευαίσθητο, Her-2 αρνητικό, οι αναστολείς CDK4/6 και P13K σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της συστηματικής νόσου και δοκιμάζονται στα αρχικά στάδια. 
Στην Her-2 θετική νόσο νέα φάρμακα έχουν εμπλουτίσει τις δυνατότητές μας. Το Tucatinib, το Trastuzumab deruxtecan, το Neratinib και πρόσφατα το Margetuximab βρίσκονται στην πορεία για να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη. Όσον αφορά τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, μετά την είσοδο της ανοσοθεραπείας ένα συζευγμένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το Sacituzumab govitecan πήρε FDA έγκριση και είναι πολλά υποσχόμενο.
Στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονος ο συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων όπως Nivolumab και Ipilimumab αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυρίως στους ασθενείς με PDL-1>1.
Η μετάλλαξη EGFR σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν δίδει την ευκαιρία χορήγησης του στοχευμένου φαρμάκου Osimertinib σαν συμπληρωματική θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης ασθενείς με ανεγχείρητη νόσο και RET μετάλλαξη έχουν την δυνατότητα να λάβουν το φάρμακο Selpecartinib σαν πρώτης ή δεύτερης γραμμής θεραπεία.